Već odavno se za mulj i vodu Palićkog Jezera se znalo da ima lekovita svojstva. Neki pisani dokumenti dokazuju da se krajem 18. veka znalo za ove pozitivne osobine. Subotički gradski lekari su početkom 19. veka predložili da se na obali Palića izgradi kupatilo - koje je par godina kasnije i realizovano. U početku je to bilo samo nekoliko kabina i par drvenih objekata, ali to je bio temelj kasnije banje i kupališta.

Lekovita svojstva su pokazali pozitivno dejstvo na oboljenja kože i kostiju. Kasnije su na Banju Palić dolazili ne samo zbog lečenja nego i sve veće ponude zabavnog programa. Danas se zna da je voda Palićkog jezera sumporovita, alkalna i murijatična sa temperaturom oko 25*C. Mineralna voda sadrži litijum i rubidijum koji su korisni u lečenju reumatičkih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod zarastanja kosti. Način lečenja u Palićkoj Banji obavlja se na više načina: pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj termalnoj vodi i blatnim oblogama.

Danas Banja Palić obilije uređenim parkovima i bogatim zabavnim programima. Najveći događaj je 1. maj na Paliću kada se broj turista poveća na nekoliko desetina hiljada.

Palićko Jezero je vrlo atraktivno i kupačima, ali sama banja nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke izlete itd. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste i rolere, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak.

Banja Palić - uređeni park

Sponzori

Najposećenije stranice

Virtuelna šetnja kroz Palić

Virtuelna šetnja kroz Zoološki vrt

Vesti

Partneri

Palić smeštaj Banje Srbije Sokobanja Banja Vrujci Zlatibor Smestaj Vrnjacka Banja Rad za studente u USA

Poslednje vesti

Baby boom u Zooloskom vrtu (2022-05-29)