Veliki i uređeni Park narodnih heroja na paliću izmedjuostalog karakterišu prvenstveno primerci dendroflore kao što su: Močvarni čempres – u blizini Ženskog štranda, močvarni čempres i poljski jasen – kod Velike terase, koji ujedno predstavljaju i spomenike prirode. Prethodno spomenuti Park Narodnih heroja karakteriše planski sađena jednogodišnja i višegodišnja parkovska flora. Na hidrofilnim livadama dominira livadski tip flore.

Zapadno, u depresiji iz zoološkog vrta se tršćaci smenjuju sa jasenovim šumarcima zabarenog tipa, gde je pronađena i retka vrsta orhideja – sa narodnim imenom kao močvarni kacun. Ovaj vegetacijski najbogatiji deo mesne zajednice Palić, nalazi se suprotno od lokacije u odnosu na Veliki park.

Biljke jezera karakteriše akvatična flora kao što je sočivica, potamogeton trichoides, drezga, klasasti kročanj, barska trska,typha latifolia i tako dalje.

Široko su rasprostranjene, značaj im je u održavanju ekološke ravnoteže. Na spisku biljaka u Crvenoj knjizi Srbije nalaze se potamogeton trichodes, silene multiflora i triglochin maritima.

Barska trska

Sponzori

Najposećenije stranice

Virtuelna šetnja kroz Palić

Virtuelna šetnja kroz Zoološki vrt

Vesti

Partneri

Palić smeštaj Banje Srbije Sokobanja Banja Vrujci Zlatibor Smestaj Vrnjacka Banja Rad za studente u USA

Poslednje vesti

Baby boom u Zooloskom vrtu (2022-05-29)