Istorijat Palića treba prvenstveno početi sa istorijatom Palićkog Jezera, koji je glavna karakteristika ovoga mesta.

Prema staroj legendi, Palićko jezero je ostatak Panonskog mora (iz jezera se u 18. veku vadila soda, jer je nekada jezero bilo slano - danas je jezero u potpunosti slatkovodno) - i da je zapravo jezero nastalo od pastira Pavla, tj. njegovih suza dok je napasao stado. Izdansko jezero koje je nastalo još u pradavnim vremenima, najvećim delom potiče od okolnih padavina.

Prvi dokumenti koji spominju jezero potiču iz sredine 15. veka, a prve mape, crteži krajem 17. veka. Već krajem 18. veka ljudi su poznavali lekovita svojstva vode i mulja Palićkog Jezera i upravo zbog toga su se u 19. veku pojavila izgradjena kupališta.

Najveći razvoj Palić je dostigao 1880-ih godina, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897.

U drugoj polovini 20 veka izgradjeni su mnogi sportski centri i fabrička odmarališta na Paliću. 1978 godije je iskopana prva bušotina termomineralne vode na Paliću zahvaljujući kojoj je šest godine kasnije, 1984 je otvoren termalni bazen. Uz postojeći prečistač, 1995 je pušten u rad kanal Tisa - Palić, što je u mnogome doprinelo poboljšanju kvaliteta jezerske vode. A da li ste znali da su još naši (pra) roditelji i ne tako davno od Subotice do Palića putovali tramvajem, koji je na žalost pre svega nekoliko desetina godina ukinut (valjda zbog "modernizacije" (?) ).

Banja Palić - štrand

Kupatilo, ženski štrand na Paliću

Palić 1910. godine

*Zahvaljujemo se N. Zoltanu na dostavljenim slikama.

Sponzori

Najposećenije stranice

Virtuelna šetnja kroz Palić

Virtuelna šetnja kroz Zoološki vrt

Vesti

Partneri

Palić smeštaj Banje Srbije Sokobanja Banja Vrujci Zlatibor Smestaj Vrnjacka Banja Rad za studente u USA

Poslednje vesti

Baby boom u Zooloskom vrtu (2022-05-29)